top of page

COACHING

Wat is coaching? Wel, dat is een vraag die ik al vaak heb gehoord of vaak heb gekregen van mensen uit mijn omgeving. En ik vind het zelf ook een moeilijke vraag, want als je 20 verschillende coaches in één ruimte zou samenbrengen en je vraagt hen allemaal om een definitie van coaching te geven dan zou je waarschijnlijk 20 verschillende versies krijgen.

​

Eén van de belangrijkste zaken vind ik persoonlijk dat coaching helemaal iets anders is dan (psycho)therapie, counseling of mentoring. Coaching is een andere vorm van begeleiding die erop gericht is om mensen in een positieve zin te veranderen, gericht op de cliënt en minder op het onderwerp. 

​

Coaching is voor mij een heel resultaatgericht proces, Het is een vorm van persoonlijke begeleiding op basis van een gelijkwaardige één-op-één-relatie. Het doel van coaching is het vergroten van de persoonlijke effectiviteit en de professionele bekwaamheid van de cliënt. Binnen het coachingstraject worden de doelen vooraf bepaald, maar ze kunnen tijdens tussentijdse evaluaties worden aangescherpt of bijgesteld. 

 

Ik heb vooral twee belangrijke aannames die ten grondslag liggen aan de benadering van coaching namelijk:

 

  • dat de cliënt te allen tijde kan beroep doen op mijn deskundige begeleiding en ondersteuning bij zijn of haar ontwikkeling.  Dit betekent dat de cliënt in elk stadium van het traject kan rekenen op een adequate ondersteuning. Indien nodig kunnen in overleg met de cliënt ook nog andere deskundigen worden ingeschakeld. (Bv. wanneer het doel is gewicht verliezen kan er naast coaching ook beroep gedaan worden op een diëtist.) 

 

  • Tweede belangrijke is dat de cliënt altijd een vertrouwelijke behandeling geniet. Dat betekent dat er geen enkele informatie aan derden gegeven wordt tenzij na de goedkeuring van de cliënt zelf.
     

Ik blijf er ook bij dat het welslagen van om het even welk traject in hoge mate afhankelijk is van de inzet van de cliënt. Daarom is het heel belangrijk voor mij als coach bij de start van het traject de cliënt te laten inzien wat hij wil bereiken of waar hij naartoe wil en vooral waar hij momenteel staat. Zie het als een GPS, voor ik je naar je doel kan begeleiden moet ik vooral weten van waar je kan vertrekken. 

​

​

Waarvoor kan je bij mij terecht?

Lifecoaching

LIFE coaching

Tijdens een LIFE coachingsessie praten we samen over datgene waar jij mee worstelt in je leven. Het kan zijn dat jij perfect weet wat er allemaal aangepakt moet worden maar het kan ook zijn dat je voorlopig geen idee hebt waarom je je zo voelt. In beide gevallen gaan we samen aan de slag.

 

Ik luister naar jou op een onbevooroordeelde en onpartijdige manier. Je kan vrij en ongeremd praten over de zaken die jou bezighouden. We bespreken samen alle werkpunten en zetten alles op een rijtje, zodat je in je leven opnieuw de juiste beslissingen kan nemen. Deze vorm van "one on one" coaching opent je blik, laat je op verschillende manieren naar het leven kijken en leert je anders om te gaan met bepaalde zaken.

​​

"We stellen doelen en werken daar naartoe."

​​

Het werken aan de realisatie van deze doelen is een creatief en motiverend proces dat energie vraagt maar veel oplevert. Voor het bereiken van je doelen heb je met mij een traject afgesproken. De persoonlijke doelen kunnen tijdens tussenevaluaties worden aangescherpt of bijgesteld. Vooraleer met de uitvoering van dit traject van start te gaan, spreken wij een wederzijdse werkrelatie af op basis van gelijkwaardigheid.

​

Wat dacht je van:
 

  • verhoogde productiviteit en energie

  • meer genieten van het leven

  • verbeterde relaties en communicatie

  • verminderde angst

  • relationeel / emotioneel

​

Lifecoaching werkt het best in een traject. 

4.png
Goal
5.png

GOAL - doelgericht

Je hebt een doel voor ogen en wil dit behalen. Misschien moet je nog je eerste stap zetten of misschien heb je het al 10 keer geprobeerd zonder resultaat.

 

Dan zit je hier juist!

 

Het maakt in principe niet uit wat het doel is, zolang je het duidelijk kan benoemen dan is in deze formule perfect. Wij bekijken samen het doel, gaan het nog verder specifiëren en dan zoeken we de beste strategie om dat doel te bereiken. 

 

We gaan uiteraard ook na hoe realistisch je doel is, in welke tijdspanne we het willen bereiken en/of we hulpbronnen gaan nodig hebben (bv. diëtist, sportcoach, psychologische ondersteuning,…)

​

Wat dacht je van:
 

  • sportprestaties

  • carrière 

  • professionele doelen

  • zakelijk doel

  • persoonlijke ontwikkeling

  • uitstelgedrag

  • relatie / communicatie

​

​

Targetcoaching werkt het best in een traject.

Mindfulness

MINDFULNESS

Mindfulness zorgt voor meer rust in je hoofd, minder stress, een beter concentratievermogen, meer emotionele stabiliteit, meer inzicht in je functioneren en een betere gezondheid. Wanneer je het onderliggende mechanisme van mindfulness beter begrijpt is het ook veel makkelijker om het toe te passen in een heel brede context. Het neemt ook de misvatting weg dat “mindfulness” eerder een truc is voor “wie erin gelooft”. De combinatie van de praktijk en de psychologie achter mindfulness heeft bewezen zeer nuttig te zijn voor heel veel mensen. Door de jaren heen hebben tal van mensen geprofiteerd van deze aanpak. Het stelde hen in staat een beter en meer helder beeld te vormen van onze geest. Ze kunnen gebruik maken van een helderder inzicht en een meer evenwichtig leven. 

Onze altijd aanwezige gedachten én invloeden van buitenaf zorgen ervoor dat we onze aandacht moeilijk kunnen houden bij hetgeen we doen. We verliezen veel tijd en energie  aan dingen waar we ons niet eens bewust van zijn. (En dan vinden we het raar dat we het gevoel hebben dat de tijd zo snel gaat!)

 Jouw malende gedachten kunnen er ook toe leiden dat je dingen gaat denken of zien die er helemaal (nog) niet zijn. Je vormt een beeld van de situatie dat niet reëel is, niet de werkelijkheid. Dat geeft strijd in je denken (in je hoofd dus) en vervolgens een heleboel stress, spanning en onrust. Dat kan zich in je lichaam vertalen als ongenoegen, pijn, slapeloosheid en zelfs ziekte.

​

Je kan bij mij terecht voor een individueel traject, een groepstraining of een online traject op je eigen tempo. Mindfulness is Educatie in combinatie met Coaching. 

​

Enkel mogelijk in een coachingtraject van minimum 8 sessies. 

6.png
Stressreductie
8.png

STRESSREDUCTIE

Stress komt in alle maten en vormen voor. Zo kan het zijn dat je stress werkgerelateerd is, maar ook dat je bijvoorbeeld stress hebt om een event die je moet plannen. Stress is bovendien niet altijd slecht. Soms kan het je net dat tikkeltje extra motiveren waardoor de dingen sneller gedaan zijn. Langs de andere kant kan je bijvoorbeeld mensen tegenkomen die een ‘black-out’ hebben gekregen doordat hun stressniveau erg hoog lag.
Stress kan dus zowel gezond als ongezond zijn. Het is dus nuttig, als je stress hebt, na te gaan wat dit met je op dagelijkse basis doet. Helpt je stress je beter presteren? Of werkt de stress net remmend? Kan je er slechter door slapen? Pieker je vaak over dingen die je nog moet doen?Als je stress langdurig aanhoudt en een chronische vorm aanneemt en/ of significante invloeden heeft op je dagelijks functioneren, is het nuttig op zoek te gaan naar professionele hulp. 
Chronische stress kan zich ook manifesteren in tal van lichamelijke klachten. Het is gekend dat één van de belangrijkste oorzaken van migraine stress is. Daarnaast horen we volgende klachten frequent voorkomen: nek- en schouderpijn, spierpijn, vermoeidheid, hartkloppingen, zwetende handen, tandenknarsen, hoofdpijn, maag- en darmklachten, ...
Naast lichamelijke gevolgen, kan stress ook een grote invloed hebben op je gemoedstoestand. Stress wordt namelijk vaker gelinkt met een somber humeur, piekeren en zelfs angst. Zo kan stress een grote rol spelen in angstproblematieken, maar ook een grote invloed hebben op burn-out symptomen, depressie,….

​

Stressreductie is Educatie in combinatie met Coaching.

​

Stressreductie en stressmanagement levert het beste resultaat in een coachingtraject. 

Burn-out

BURN-OUT (PREVENTIE)

Burn-out preventie doen wordt steeds belangrijker. 1 op de 20 werknemers zit namelijk thuis met een burn-out. Dit is nefast voor beide betrokken partijen, namelijk de werknemer en de werkgever. Voor de werknemer zal het aanpakken van zijn burn-out energie vragen en zal de werknemer in veel gevallen ook thuis zitten gedurende een langere periode. 

​

De behandeling van burn-out zit hem grotendeels in het loslaten van oude gewoontes en het ontwikkelen van nieuwe gewoontes, die ervoor zorgen dat de kans op een burn-out kleiner wordt. Je oude gewoontes hebben er namelijk toe geleid dat je een burn-out kreeg en als je deze niet verandert, is een nieuwe burn-out vaak niet ver weg.

 Als je perfectionistisch bent, wil dit niet zeggen dat je al je perfectionisme over boord moet gooien, maar dankzij een behandeling kan je leren wanneer het nuttig is om perfectionistisch te zijn en wanneer je moet leren loslaten.

 Verder, buiten het ontwikkelen van nieuwe gewoontes, bestaan een burn-out behandeling vaak in het aanpassen van de coping manier. Dit wil zeggen dat we de manier waarop je met moeilijke situaties omgaat willen aanpakken, zodat ook dit ervoor zal zorgen dat burn-out in de toekomst minder kan voorkomen. 

​

Burn-out preventie is Educatie in combinatie met Coaching.

​

Enkel mogelijk in een coachingtraject. 

9.png
10.png

Wil je weten wat ik voor jou kan betekenen?

Maak een afspraak.

Zet de eerste stap en boek een gratis verkenningsgesprek. ik hoor graag wat je doelen of specifieke behoeftes zijn, of waar je vandaag in vastloopt.

bottom of page