top of page

NEUROPLASTICITEIT ALS REDDING!

Als “life & succes coach” is het mijn belangrijkste doel om mensen te helpen een gelukkig en vervuld leven te leiden. Er zijn talloze zaken die je kunnen tegenhouden om het leven van je dromen te bereiken, en de meeste daarvan ontstaan in je hoofd.


Zowel de problemen als de oplossingen bevinden zich op dezelfde plaats: in je hoofd.

Het goede nieuws is dat de neurowetenschap de afgelopen decennia enorme vooruitgang heeft geboekt en ons aanwijzingen heeft gegeven over hoe we ons leven gelukkiger kunnen maken. Verandering van welke aard dan ook, of het nu gaat om het leren van nieuwe vaardigheden, het loslaten van oude gewoonten en het oppakken van nieuwe, heeft allemaal zijn wortels in de hersenen. Neuroplasticiteit is het vermogen van onze hersenen om voortdurend te leren, groeien en aanpassen (nog niet zo lang geleden geloofde de wetenschap dat de hersenen na een bepaalde leeftijd niet meer konden veranderen). Neuroplasticiteit is de sleutel tot elke wereld die we voor onszelf willen bouwen, en het werkt tot onze allerlaatste ademtocht.

Dit is hoe het werkt. Elke keer dat we iets leren, vuren onze neuronen elektrochemische signalen af in een specifiek patroon en verbinden ze met elkaar. Hoe vaker hetzelfde patroon wordt getekend, hoe sneller en gemakkelijker de verbinding tot stand komt (denk aan een graspad dat versleten is door dagelijks als shortcut te worden gebruikt). Onze hersenen zijn ontworpen om energie te besparen (wat een overlevingsmechanisme is), dus het zal altijd de voorkeur geven aan bekende shortcuts boven nieuwe, "risicovolle" en potentieel uitputtende alternatieven.


Dit geldt ook voor het tegenovergestelde. Hoe minder vaak een bepaald patroon in onze hersenen voorkomt, hoe zwakker het wordt (totdat het uiteindelijk verdwijnt). Dit is hoe verslavingen worden overwonnen, maar ook hoe we kunnen vergeten om de mensen van wie we houden te omhelzen, of om elke dag de tijd te nemen om dankbaarheid te beoefenen voor alles wat we al hebben.


We worden geboren met slechts een paar zenuwcellen, en deze zijn door elkaar gehusseld. Neuroplasticiteit vormt de basis voor onze leerprocessen in de kindertijd. Elke ervaring en nieuwe vaardigheid die we leren, vermenigvuldigt het aantal neuronen in onze hersenen. Dingen die ooit veel focus vereisten (zoals het poetsen van onze tanden) gaan uiteindelijk op de automatische piloot, omdat het neurale patroon is opgebouwd en versterkt door herhaling. Door nuttige, positieve acties om te zetten in gewoonten ontstaat er een geweldige strategie, omdat het je energie vrijmaakt om iets nieuws te leren en om voortdurend te groeien en te ontwikkelen (wat naar mijn bescheiden mening een goede aanpak is voor een gelukkig leven).


Niets is onmogelijk en het is nooit te laat.

Alle coaching-programma's, ongeacht het specifieke onderwerp, zijn gebaseerd op het principe van neuroplasticiteit. Maar er is veel meer dan alleen het herhalen van een actie totdat het een gewoonte wordt, daarom maken we gebruik van meerdere op bewijs gebaseerde methoden en combineren we ze in onze eigen mix. Het resultaat is een praktische aanpak van geestelijke gezondheid die zelfs werkt bij mensen die weinig tijd hebben of geen interesse hebben in therapie (hoewel we het nog steeds in veel gevallen aanbevelen).


Dus hier is de belangrijkste boodschap: je brein is voor altijd kneedbaar, en jouw keuzes en dagelijkse acties beïnvloeden het en vormen het voortdurend om. Dit is een krachtige en bevrijdende uitspraak, omdat het je de vrijheid (en de verantwoordelijkheid) geeft om het leven te bouwen dat je wilt.


Bron: Youlosophy: 21 days to end procastination


12 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page