top of page

Het gevaar van quick-fixes en instant gratification.

Waarom geduld en doorzettingsvermogen lonen op lange termijn.


Het is iets wat we de laatste tijd veel zien opduiken in onze samenleving: mensen willen alles, en liefst nu. Het geduld is op, alles moet snel gaan, ik noem het vaak spottend de 'Bol.com mentaliteit'. Het flitst door mijn gedachten, ik zoek het op bol.com en de dag nadien ligt het aan mijn voordeur. Jammer genoeg trekken we deze nieuwe denkwijze vaak door in ons gehele bestaan. We denken aan iets en we willen het gelijk hebben, zonder geduld of ergens naartoe te werken. We willen het nu en het liefst zonder al te veel moeite, zoals het bestellen op Bol.com, vanuit onze luie zetel, waarna het als het ware een paar uur later op onze schoot wordt bezorgd. Dit noemen we "instant gratification".

Instant gratification is een term die vaak in verband wordt gebracht met consumentisme en materialisme. Het betekent dat je onmiddellijk beloond wilt worden zonder geduldig te hoeven wachten of hard te werken. In onze moderne samenleving worden we voortdurend blootgesteld aan marketing en reclame die ons verleiden om onmiddellijk bevrediging te zoeken voor onze verlangens en behoeften. We worden vaak aangemoedigd om ons geld uit te geven aan luxeartikelen, ook al hebben we deze niet echt nodig. Dit kan leiden tot financiële problemen en schulden, waardoor onze lange termijn doelen in gevaar komen. Naast financiële problemen kan instant gratification ook onze gezondheid en welzijn beïnvloeden. Mensen die op zoek zijn naar onmiddellijke bevrediging, zijn vaak geneigd om ongezonde gewoonten te ontwikkelen, zoals overmatig eten, roken en alcohol- en drugsgebruik. Deze gewoonten kunnen op de korte termijn goed voelen, maar op de lange termijn kunnen ze ernstige gezondheidsproblemen veroorzaken en onze levenskwaliteit verminderen.

Sociale media hebben de neiging om instant gratification te versterken, omdat ze ons voortdurend belonen met likes en reacties. Veel mensen raken verslaafd aan sociale media, omdat het hen een directe boost van dopamine geeft, wat ons plezier geeft en ons goed doet voelen. Deze snelle beloningen kunnen ons echter ook afleiden van onze lange termijn doelen en ons vermogen om ons te concentreren en ons werk af te maken, verminderen. Bovendien worden op sociale media vaak de beste momenten van iemands leven getoond, waardoor het lijkt alsof iedereen altijd plezier heeft en succesvol is. Dit kan leiden tot een verlangen naar een leven met een vergelijkbaar of zelfs nog meer succes. Dit draagt dan onmiddellijk bij aan een verhoogd verlangen naar directe bevrediging om deze levensstijl te bereiken.


Dit zelfde zie ik nu jammergenoeg ook opduiken in mijn coaching praktijk. Mensen willen verandering in hun leven, maar zijn niet bereid om daarvoor de nodige inspanning te leveren. Dit fenomeen kan worden omschreven als de "quick-fix mentaliteit" of de "magische oplossing" mentaliteit.


De quick-fix mentaliteit kan ook worden gezien als een symptoom van onze moderne samenleving. Mensen worden vaak blootgesteld aan snelle en gemakkelijke oplossingen voor complexe problemen. Dit kan ons vermogen om te leren en te groeien verminderen, omdat we ons richten op het vinden van snelle oplossingen in plaats van ons te concentreren op het ontwikkelen van vaardigheden en strategieën die ons op de lange termijn kunnen helpen. We vinden de quick-fix mentaliteit dan ook terug in verschillende aspecten van het leven, waaronder:

  1. Gezondheid: Mensen zoeken vaak naar snelle oplossingen voor hun mentale en/of gezondheidsproblemen, zoals het gebruik van medicatie in plaats van het aanpakken van de onderliggende oorzaken van de problemen.

  2. Financiën: Mensen kunnen een quick-fix mentaliteit hebben als het gaat om hun financiën, bijvoorbeeld door te kiezen voor snelle leningen in plaats van het nemen van de tijd om een solide financieel plan te maken, of om het nodige bedrag bijeen te sparen.

  3. Relaties: Mensen kunnen snelle oplossingen zoeken voor hun relatieproblemen, zoals het verbreken van een relatie in plaats van het werken aan het oplossen van conflicten en communicatieproblemen.

  4. Milieu: Mensen kunnen snelle oplossingen zoeken voor milieuproblemen, zoals het gebruik van chemische bestrijdingsmiddelen in plaats van het zoeken naar duurzame oplossingen.

  5. Bedrijfsleven: Bedrijven kunnen op zoek zijn naar snelle oplossingen om hun winst te verhogen, zoals het verminderen van kosten door het verminderen van arbeidskosten of het verkorten van productietijden zonder te investeren in kwaliteitsverbetering. Dit kan leiden tot kortetermijnwinsten, maar kan op de lange termijn leiden tot vermindering van kwaliteit, productiviteit en klanttevredenheid.

Het is belangrijk om ons bewust te zijn van deze neigingen en ons te richten op het ontwikkelen van gezonde gewoonten en capaciteiten om onze lange termijn doelen te bereiken. Dit kan betekenen dat we ons richten op het nemen van kleine, haalbare stappen in plaats van op zoek te gaan naar snelle oplossingen. We kunnen ook werken aan het ontwikkelen van kennis en kunde die ons op de lange termijn zullen helpen, zoals het ontwikkelen van een gezonde levensstijl, het leren van nieuwe expertise en het opbouwen van duurzame relaties met anderen.


Laten we ons realiseren dat instant gratification en de quick-fix mentaliteit ons kunnen beperken in ons vermogen om te groeien en ons weerhouden om ons volledig potentieel te bereiken. Door ons te richten op duurzame oplossingen en ons te concentreren op lange termijn doelen, kunnen we ons leven verrijken en een blijvende verandering creëren.

Laten we ons bewust zijn van de verleidingen om ons heen en ons niet laten meeslepen door de cultuur van directe bevrediging door ons te concentreren op wat echt belangrijk is EN ons richten op het ontwikkelen van gezonde gewoonten, duurzame vaardigheden en strategieën die ons langdurig kunnen helpen.


Ik wil je eraan herinneren dat het spreekwoord "Rome is niet op één dag gebouwd" een belangrijke les bevat over het bereiken van grote prestaties. Het is gebaseerd op het idee dat het bouwen van de stad Rome een enorme onderneming was die vele jaren in beslag nam en niet in één dag kon worden voltooid.

Dit spreekwoord herinnert ons eraan dat succes en vooruitgang niet snel en gemakkelijk kunnen worden bereikt, maar dat het een langzaam en gestaag proces is. Het kan ons helpen om volhardend te zijn en onze doelen stap voor stap te bereiken, in plaats van te proberen om alles in één keer te bereiken.

Dus als je ambitieuze doelen hebt, onthoud dan dat je geduldig en toegewijd moet zijn om ze te bereiken. Wees niet ontmoedigd door eventuele tegenslagen of obstakels op je pad, want succes vereist vaak tijd, moeite en doorzettingsvermogen. Blijf dus gefocust en werk gestaag aan je doelen, en uiteindelijk zul je de vruchten van je inspanningen plukken. Het kan uiteraard waardevol zijn om de hulp van een coach in te roepen, aangezien zij getraind zijn om jou te helpen je volledige potentieel te bereiken.


Tot slot: Het is tijd om onszelf uit te dagen en te streven naar persoonlijke groei en ontwikkeling. Laten we de kracht vinden om onze comfortzone te verlaten en de inspanning te leveren die nodig is om onze doelen te bereiken. Laten we ons concentreren op duurzame verandering en ons potentieel volledig benutten. Een duurzame en fundamentele verandering vereist energie en volharding, maar het is de enige weg om te ontsnappen aan de constante zoektocht naar kortstondig en vluchtig geluk.

24 weergaven0 opmerkingen
bottom of page